Udvalgte episoder
Utopisk Front: Klimaaktivisme mod fossilkapitalen m. Fæld Klimafælden
I denne episode har Ulrik og Morten snakket med Sol og Kirsten fra Fæld Klimafælden. Hvad har klimaretfærdighed, fossilkapitalisme og hvad neo-kolonialisme har med klima og udvidelsen af Aarhus Havn at gøre?
Udråb: Bliv klimaaktivist, nu!
Klimakrisen er menneskeskabt, temperaturen stiger hurtigere, vejret bliver voldsommere, men det chokerer ikke Clara Laurine Berg-Jensen, som er klimaaktivist.
Tro, håb og klassekamp – Klimakrisen og kristendommen
Er klimakrisen kristendommens skyld? Eller kan den være en del af løsningen? Og kan noget der hedder økoteologi, være mere end en omgang hippiesnak fra 70’erne?
Frås: Elbiler med Anders Morgenthaler
Følges klimakamp og menneskerettigheder altid ad? Det spørger vi Anders Morgenthaler om. Og så undersøger vi, hvordan batteriet i hans elbil er produceret.
Supertanker: Menneske versus natur
To amerikanske filosoffer, Donna Haraway og Jane Bennett, taler om at gå efter mere forståelse i samspillet mellem menneske og natur. Det fremgår bl.a. af en ny bog om “Magt i den antropocæne tidsalder”.
Udråb – Klimakampen er også en kamp for social retfærdighed!
Klimakrisen hænger unægteligt sammen med social ulighed, feminisme og vestens kolonisering af det globale syd. Det mener klimaaktivist Selma De Montgomery, som er i studiet for at tale om klimaorganisationen Fridays for Future.
Supertanker: Staten er ikke bæredygtig
En ny, dansk bog opregner, hvor de nuværende stater fejler og kommer med bud på, hvilke mulige veje vi kan gå. Som bl.a. den engelske filosof Kate Raworth påpeger; så vi ikke bliver hængende i en uønsket sump i hullet i doughnutten og heller ikke falder ud over doughnuttens yderkant/klodens begrænsninger.
Red klimaet med din pensionsopsparing
Hvor meget kan man egentlig klimakompensere sine CO2-udledende dagligdagsvaner gennem grønne investeringer med pensionspengene?
Udråb – Vi har pligt til at udøve civil ulydighed, når magthaverne ikke passer på os!
Nynne Juul er medlem af Extinction Rebellion, som udøver civil ulydighed i klimaets navn. Nynne fortæller om, hvordan civil ulydighed og feminisme hænger sammen med klimaet.
Udråb – Drop at tænke klimaaktivisme som en individuel forbrugerkamp
Dagens gæst, Esther Michelsen Kjeldahl, er i studiet for at tale om, hvordan vi skal tænke klimakrisen som et fælles projekt i stedet for at fokusere så meget på, hvad den enkelte forbruger gør.
Supertanker – Vi kan redde klimaet, hvis vi vil
Der er masser af ting, vi som enkeltindivider kan gøre, for at redde det skrantende globale klima. Det nytter ikke at lægge hele ansvaret over på store virksomheder og regeringer.
Klimaangst er godt for klimaet
Er det for meget, når den unge klimaaktivist Greta Thunberg siger “I want you to panic”?
Udråb – Klimakrisen vs. Coronakrisen
Coronakrisen har vist os, at vi godt kan stå sammen og løse kriser, men hvad skal der til, før vi tager klimaet så seriøst som klimaaktivisten Birgitte Diget ønsker?
Oprør for livet 4:4 – Oprør 2.0
Corona har ændret hele den aktivistiske virkelighed. Nynne går i gang med at planlægge et nyt slags oprør, for Extinction Rebellion vil ikke lukke byen ned alligevel, nu hvor Mette Frederiksen er kommet dem i forkøbet.
Oprør for livet 3:4 – Rebel-life balance
Nynne er ved at være træt af aktivismelivet. Hun er træt af møder, telefonsamtaler og referater. Extinction Rebellion er ved at planlægge et forårsoprør, og det kræver stort ansvar og engagement.
Oprør for livet 2:4 – Full-blown aktivist
Karla undersøger hvad det er for gruppe Nynne er så optaget af. Nynne får hurtigt en helt central rolle i Extinction Rebellion, og Karla synes det er ret imponerende, og er stolt af veninden.
Oprør for livet 1:4 – D.I.Y. oprør
Karla følger nysgerrigt med da veninden Nynne starter oprørsgruppen “uprising now” hjemme i Nynnes lejlighed. Men oprørsgruppen bliver ikke som Nynne har drømt om, det er ikke nok at plante træer og snakke, hun vil noget mere radikalt.
“Klimakrisen er vores generations murens fald”
Er civil ulydighed vejen frem, og kan det forsvares i klimakampen? Dagens gæst, Sylvester Langvad, er aktiv i bevægelsen Extinction Rebellion, og han fortæller om deres arbejde for at skabe øget fokus på klima.
CSR Agendaen – Steen Gade og dansk klimahistorie
Steen Gade kan fem årtiers dansk klimahistorie.
CSR Agendaen – Er Esther Danmarks Greta?
Historien om Esther Kjeldahl og Den Grønne Studenterbevægelse.
Videnskab.dk – Klimaskeptiske påstande skydes ned
I denne uges podcast kan du ikke kun blive klogere på videnskaben bag klimaforandringer. Du får også skyts til at debattere med folk, der ikke tror på, at klimaforandringer er menneskeskabte.
KlimaRadio
KlimaRadio har besøg af Annegrethe Jørgensen. Hun tog initiativ til at starte Bedsteforældrenes Klimaaktion i Danmark, med inspiration fra den tilsvarende NGO i Norge.
Sange om merværdi – Klimakrisen og Nordhaus
Debat om grundlaget for William Nordhaus’ økonomiske modeller og de usikkerheder, der er forbundet med at vurdere økonomiske konsekvenser af klimaproblemerne.
Supertanker – Så gør dog noget … ved det klima!
Er det pisk eller gulerod, angst eller lyst, der skal drive værket? Måden vi fortæller om klodens klimaudfordringer er afgørende for, om vi forstår, hvad der er på spil, og om vi kan finde ud af at handle.
Supertanker – Det lysegrønne klimahåb
Supertanker diskuterer klimaets tilstand, hvad der skal til for at bremse en skidt udvikling, og hvordan filosofien kan hjælpe os med at forstå klimaspørgsmålene og vores rolle i dem. Bl.a. med udgangspunkt i den ny bog, “Upraktisk håndbog i lysegrønt håb”.
Supertanker – Alle vi børn i klimabevægelsen
“Hvorfor uddanne sig til en fremtid, hvis der ingen fremtid er?”, spørger de unge demonstranter, som mener, at de voksne har svigtet klimadagsordenen og ladet stå til alt, alt for længe.
Supertanker – En bæredygtig doughnut
Økonomi skal ikke vækste. Økonomi skal trives. Sådan siger den engelske Oxford-økonom, Kate Raworth, som er blevet kendt for sin model af doughnut-økonomien.
Supertanker – Kommunalt valgklima
I takt med stigende temperaturer, globalt, bliver det danske vejr vådere. Og vildere. Det er vi nødt til at tilpasse os, og det bliver en regional og kommunal opgave.