Breaking the tragedy of the horizon

2. februar 2017 | Divestment

Breaking the tragedy of the horizon – climate change and financial stability – speech by Mark Carney

The Carbon Bubble – den finansielle fossil-boble

The first wave of environmentalism was framed around conservation and the second around regulation. We believe the third wave will be framed around investment.
– Michael Shellenberger and Ted Nordhaus, 2004. (1)

Idag står det ret klart, at Shellenberger og Nordhaus så rigtig. Hvis man lytter til den tale Mark Carney – Englands Nationalbank og formand for G20’s Financial Stability Board (FSB) – holdt for en af verdens største forsikringskoncerner Lloyd’s of London (2), handler klimakampen i sjælden grad om investringer.

Med hans tale trækker Mark Carney en afgørende streg igennem investeringslandskaberne, mellem de kortsigtede i stigende grad destruktive fossile investeringer – og de klimaansvarlige investeringer, som kan føre os afgørende videre frem mod en lav-emissions-økonomi.

Mark Carney har sammen med Michael Bloomberg og en imponerende kreds af nøgle medarbejdere fra de globale forsikringsselskaber, investeringsbanker, kreditvurderingsinstitutter, revisionskoncerner og multinationale virksomheder udarbejdet: The Recommendations of the Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Måske et af de vigtigste dokumenter i mange år. For som min facebookven Jeremy Leggett skriver på hans blog: ”It is rare for a report to hold the potential to change the world… the TCFD aims to give investors, lenders and insurers visibility of how climate-change risk will affect individual businesses, and a road map for reacting to it.” (3)

Klimakampen handler nemlig i høj grad om ‘The Carbon Bubble’ (4). Som mange har gjort opmærksom på, bl.a. USA’s tidligere vicepræsident Al Gore, her i The Wall Street Journal (5), så udgør de fossile aktiver en enorm risiko for at forvandle kloden til en slumplanet, men når vi skifter kurs mod en lav-emissions-økonomi vil disse aktiver udgøre en betydelig tabsrisiko for investorerne (herunder pensionsselskaberne) fordi de blive værdiløse. Den uafhængige tænketank Carbon Tracker har anslået at aktiver for over 10 billioner (en milliard milliarder) kr. kan blive tabt i de kommende år. (6)

Hvis man vil forstå kernen i Trump politik og den kreds af olie- og skifergas milliardærer han omgiver sig med. Så handler det om ‘The Carbon Bubble’, Kock brødrene (7), hele skifergas industrien og ExxonMobil har lidt store tab (8) og den udvikling vil Trump forsøge at vende igennem både USA’s nationale energipolitik – Trumps energiplan America First: ”The Trump Administration will embrace the shale oil and gas revolution to bring jobs and prosperity to millions of Americans. We must take advantage of the estimated $50 trillion in untapped shale, oil, and natural gas reserves, especially those on federal land…” (9). Samt gøre USA’s udenrigspolitik til et redskab for den fossile industris kortsigtede men globale interesser. Udnævnelsen af ExxonMobil’s administrerende direktør til ny udenrigsminister, taler for sig selv.

Det har været omdiskuteret om Irak krigen var en olie-krig – personlig er jeg ikke i tvivl (10) – men vi kan helt klart forvente at USA’s militær-apparat – under Trump – igen direkte eller indirekte vil blive spændt foran den amerikanske oliekapitals interesser.
Det er meget usandsynligt, at det vil lykkes for Trymp at løfte den amerikanske kul-industri ud af The Carbon Bubble, med fortsat faldende produktion. Fra 2015 til 2016 faldt USA’s kul-produktionen med hele 18,5% jf. The Coal Age (11), selvom kul er blevet meget billigere (12). Netop det forhold at både kul-priserne og kul-efterspørgslen falder SAMTIDIG, får investorerne til at flygte og de resterende amerikanske kul-reserver bliver værdiløse.

Den centrale kamp handler om skiferolie- og gas. Her er prisforventninger vigtige – vil olieprisen stige, er det en stabil stigning og med hvor meget?

Hvis oliepriserne permanent kommer over $60/tønden er det forventningen at der en del der vil investere i udbygning af eksisterende og eftersøgning af nye oliekilder (også i Arktis). Omvendt så kan en øget udvinding af amerikansk skiferolie- og gas, medvirke til priserne forbliver lave <$50.

Det er længe siden at OPEC kunne fastsætte olieprisen. Men man kunne godt ha’ en mistanke om, at når Trump udnævner direktøren for ExxonMobil som udenrigsminister, så kunne det også handle om at lave nye sandsynligvis hemmelige og uformelle kartelaftaler, mellem USA, Rusland og de afgørende medlemmer af OPEC?

En langsigtet forventning i markedet på en oliepris over $60, ville afgørende ændre investeringerne og det der taler for, er at alle olielande og de store olieselskaber har en ganske betydelig interesse i stigende olie-priser. Oliemarkedet er nemlig afgørende forskelligt fra kul-markedet. Olieefterspørgslen er enorm og voksende, problemet for olie-landene har været at produktionen var større (overproduktion), bl.a. fordi der kom nye spillere på markedet, den amerikanske skiferolie og gas, den canadiske tjæresandsolie – og det tager altid tid at tilpasse produktionen til en ny virkelighed, det kan markedet ikke nødvendigvis klare, især ikke de enkelte aktører er fanget i en situation hvor en begrænsning af produktionen, gavner deres værste konkurrenter (13).
Olie-markedet er derfor kun ramt af en halv Carbon Bubble. Men det kan Trump, Rex Tillerson, Vladimir Putin og Saudi Arabien sandsynligvis reparere noget på i de kommende år???


(1) Global Warming Politics in a Post-Environmental World
http://thebreakthrough.org/archive/the_death_of_environmentalism

(2) Breaking the tragedy of the horizon – climate change and financial stability
http://www.bankofengland.co.uk/publications/Pages/speeches/2015/844.aspx

(3) G20 climate risk report is a wake-up call for fossil-fuel investors
http://www.jeremyleggett.net/2017/01/g20-climate-risk-report-is-wake-up-call-for-fossil-fuel-investors/

(4) You can’t understand what Trump’s doing to America without understanding the “Carbon Bubble”
https://thenearlynow.com/trump-putin-and-the-pipelines-to-nowhere-742d745ce8fd#.12r6y7jp1

(5) The Coming Carbon Asset Bubble
https://www.genfound.org/media/pdf-wsj-carbon-asset-bubble-30-10-13.pdf

(6) The $2 trillion stranded assets danger zone
http://www.carbontracker.org/report/stranded-assets-danger-zone/

(7) The Koch Brothers’ New Brand
http://www.nybooks.com/articles/2016/03/10/koch-brothers-new-brand/

(8) Falling oil prices have cost Fortune 500 energy companies billions of dollars
http://fortune.com/2015/01/09/energy-companies-market-value/

(9) An America First Energy Plan
https://www.whitehouse.gov/america-first-energy

(10) 5 Oil Wars That Ended in Disaster
http://nationalinterest.org/feature/5-oil-wars-ended-disaster-14885

(11) The Coal Age
http://www.coalage.com/

(12) Coal Prices and Charts
https://www.quandl.com/collections/markets/coal

(13) There’s Limited Upside To Oil Prices Rising Above $60 Per Barrel In 2017
http://www.forbes.com/sites/gauravsharma/2016/12/23/theres-limited-upside-to-oil-prices-rising-above-60-per-barrel-in-2017/#4bcf5e136b4d

Bank of England