Den store grønne mur

I 2007 beslutter den afrikanske union sig for at søsætte et helt enormt stort klimaprojektet under navnet ”The Great Green Wall”, den store grønne mur.

Ideen er at plante 100 millioner hektarer træer i et 15 km bredt og 8000 km langt bælte tværs over Afrikas Sahel-region, der løber syd for Sahara, fra Senegal i vest til Etiopien i øst. De 100 millioner hektarer svarer cirka til Frankrig og Spanien lagt sammen. Det er i øvrigt også ret præcist den mængde skov verden mistede alene fra 2000 til 2020 på grund af skovrydning.

Oprindeligt var der 11 afrikanske lande med i projektet, men i dag er det vokset til at dække 20 lande. Projektet skal på én og samme gang skabe jobs, mindske regionens konflikter, dæmme op for migration, hindre ørkenspredning og hive millioner af tons CO2 ud af atmosfæren, til gavn for klodens samlede klima.

Verden har desperat brug for klimainitiativer i stor skala og The Great Green Wall er netop sådan et megaprojekt. Men fungerer det?

Det har vores to forskere Mikkel Funder og Marie Ladekjær Gravesen undersøgt i en rapport, der giver en status på hvor langt projektet er nået, hvad der har været dets største forhindringer, og hvordan det fremadrettet med fordel kan tilpasse sig. For på trods af de gode ambitioner har projektet langt fra været en udelt succes. Det forklarer postdoc Marie Ladekjær Gravesen i denne udgave af Verden til forskel.

Dansk Institut for Internationale Studier