Forskning først, når samfund skal ændres
Forskningen skal prioriteres, når samfundet skal være mere klimavenligt. Martin Krasnik har politikere og andre i studiet til debat.
Universiteterne har som formål at finde svar på samfundets udfordringer. Når vi står midt i en klimakrise, er det derfor essentielt, at universiteterne tager et stort ansvar som forskningsinstitutioner. Det skal politikerne sikre sig blandt andet ved at indskrive bæredygtighed i universiteternesformålsparagraf. Dermed sikres det fra politisk side, at bæredygtighed også er i universiteternes fokus i deres fremtidige forskning og arbejde.
Coronakrisen har lært os at lytte til forskningen og omlægge vores vaner og hverdag på baggrund af forskeres anbefalinger. Fordi det er nødvendigt. Men coronakrisen er en krise, der forhåbentlig slutter inden for de kommende år, og med genåbningen af samfundet nærmer vi os en mere normal hverdag. Spørgsmålet er, hvordan denne hverdag bør se ud, så der i højere grad bliver taget hensyn til klima og miljø? Her skal universiteterne og forskningen hjælpe vidensmæssigt med at finde den rette balance.
I Danske Studerendes Fællesråd og Dansk Magisterforening tager vi debatten om en ændring af universiteternes formålsparagraf og behovet for at få bæredygtighed indskrevet heri, da universiteterne spiller en vigtig rolle for en bæredygtig fremtid. Vi har inviteret nedenstående deltagere til at tage debatten med os.
Deltagere:
Ordstyrer: Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen.
Kasper Sand Kjær, forsknings- og uddannelsesordfører for Socialdemokratiet
Emil Husted, lektor på CBS
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening
Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd
Klimateltet 2020 er arrangeret af Klimabevægelsen i Danmark. Se flere klip og læs mere på om klimateltet på https://klimatelt.dk/2020