Omstilling – oppefra, nedefra – indefra
Omstillingen til en klimavenlig fremtid – skal den skabes ovenfra, nedefra eller indefra? Hvad skal der egentlig til, for at vi kommer sikkert til 2030? Er det nok at gøre, eller skal vi dybere ind for at finde demokratiets urkraft?
Klimakrisen er definerende for vor tids beslutninger på alle planer. Alle beslutninger, der har større rækkevidde end dagligstuen bør i disse år forholde sig til klimakrisen. Det samme kan man i virkeligheden sige om biodiversitetskrisen, som dog ikke har nået samme opmærksomhed som klimakrisen. Hvilken af de to er værst? Hvilken kræver de største omstillinger og indsatser? Det er svært at afgøre – men nok også mindre væsentligt at diskutere, for de er begge så påtrængende, at der skal tages store beslutninger for at løse dem nu og de kommende 10 år. Det er måden, vi kommer forbi 2030, der definerer vores fremtid på den lange bane.
Heldigvis er der masser af synergi at hente. Ikke bare imellem indsatser for de to kriser, men også bredere. FNs 17 mål for bæredygtig omstilling er vor tids gennemtænkte definition på begrebet bæredygtighed, og en seriøs indsats for eet mål, vil ofte skabe fremskridt for andre mål. Fx vil en mere klimavenlig kost med lavere kødindtag i den vestlige verden ofte give anledning til en bedre sundhed, fordi vi i mange lande spiser mere kød end sundt er, og samtidig får naturen mere plads. Fx vil omstillingen til et vedvarende energisystem samtidig nedbringe luftforureningen med partikler og NOx, og dermed øge folkesundheden. Fx vil en seriøs klimaindsats, der standser stigningen af CO2 i luften, samtidig – om end forsinket – også standse nedbrydningen af verdens koralrev.
Men hvor skal initiativerne komme fra? Ligger opgaverne tungt på verdens politikere? På Donald Trump og Mette Frederiksens skuldre? Politikere, som vi demokratisk har valgt. Eller er det dit og mit initiativ, der kommer til at skabe forandringerne i verden? Når jeg skruer ned for mit kødforbrug eller vælger dieselbilen fra. Når jeg reserverer 20% af mit landbrugsareal til natur. Er det konkrete handlinger i min hverdag eller er det hele min tilgang til mit demokrati, min hverdag, ja, mit liv, det handler om? Skal vi i virkeligheden meget længere ind, og hvordan kommer vi det?
Debat om den grønne omstilling, bæredygtighed, forholdet mellem klimakrisen og biodiversitetskrisen og mellem politiske og individuelle initiativer.
Selma De Montgomery Nørgård er klimaaktivist i Fridays for Future.
Birgitte Baadegaard er forfatter og aktuel med bogen ”ManiFEST for kvinder” – www.baadegaard.dk.
Mickey Gjerris er bioetiker og aktuel med bogen ”Upraktisk håndbog i lysegrønt håb” – www.mickeygjerris.com.
Moderator, Christian Poll er tidligere medlem af Folketinget og grøn ordfører for Alternativet, arbejder nu på DTU med FNs verdensmål. I dagens anledning tager han afsæt i www.fremvirke.dk, som er en ny folkeoplysningsbevægelse, der peger mod fremtiden.
Klimateltet 2020 er arrangeret af Klimabevægelsen i Danmark. Se flere klip og læs mere på om klimateltet på https://klimatelt.dk/2020