Karina er rebel – bryder loven for klimaet i Extinction Rebellion

af | 23. april 2021 | Aktivisme, Video på dansk

​Karina er rebel og bryder loven for klimaet i Extinction Rebellion. Hun er ikke bange for at få en plettet straffeattest via ikke-voldelig civil ulydighed. Denne dokumentar undersøger, hvordan XR Aarhus gør oprør ved spille døde på gaden, farve et springvand rødt og hænge sig selv foran politiet.

I Extinction Rebellion kæmper rebellerne i protest for at få folks opmærksomhed via ikke-voldelig civil ulydighed og oprør mod det etablerede system. XR er en folkebevægelse, villige til at bryde loven, tage en straf, blive kaldt rabiate, lade sig arrestere af politiet og få en plettet straffeattest for at redde planeten mod en klimakatastrofe. De har få grænser i kampen for at sætte fokus på deres sag og presse politikerne, som aktivisterne mener er kriminelt inaktive og sløve. XR føler ikke, de kan komme ud med deres budskab ved at arbejde inden for lovens rammer via alm. demonstrationer og underskriftindsamlinger. Derfor begår XR ulovligheder.

Dokumentarist Sanne Christophersen følger en oprørsk klimaaktivist ved navn Karina Konrad og de andre danske, skandinaviske, tyske og spanske rebeller fra XR Aarhus, når de tager på Die in aktion med flag og bannere i Århus. Det ældste XR-medlem er pensioneret, mens yngste aktivist blot er konfirmeret. Karina på 34 år er nervøs og skal holde tale til Extinction Rebellions Die-in, hvis ellers hendes printer gider printe talen. Klimaaktivisten insisterer på at holde sit forbrug på et minimum og ikke købe nye forbrugsgenstande. Karina beskriver sig selv som rebel for life. Hun arbejder med webdesign og UX og bor med sin kæreste og to hunde. Sammen med kæresten har kvinden for naturens skyld besluttet ikke at få børn, da et barn er et egoistisk behov og blot bliver endnu en vestlig dansk forbruger. Kæresteparret spiser plantebaseret, har ingen bil og flyver ikke. Karina køber heller ikke nyt tøj.

Til Die in aktionen skal medlemmerne protestere ved at spille død på Store Torv, så folk bemærker dem og evt. lægger sig sammen med rebellerne på gaden i sympati. Efter torvet rykker oprørerne videre til Clemens Bro samt banegården og laver samme stunt. Karina er ked af, at mange mennesker ignorerer de livløse rebeller, og at danskere generelt er svære at komme i kontakt med.

Næste event i dokumentaren er en demonstration, hvor Extinction Rebellion farver springvandet – Agnete og Havmanden foran det aarhusianske rådhus – rødt. Dette for at vise, at menneskerne misbruger havene og deres livscyklus via global opvarmning, iltsvind og forsuring. Igen har Karina nerver på, inden hun skal råbe Park Allé op.

Rebellen Karina fortæller, at menneskeheden står i en kæmpe nødsituation samt klima- og biodiversitetskrise. Dyr vil uddø, og mange mennesker er nødt til at flygte fra hus og hjem. Hun henviser til, at klimaforskere gennem 60 år har advaret om, at vores planet og dyrearter er i fare. I Australien hersker skovbrande, men også Danmark vil blive ramt af klimaforandringer og en katastrofe med vandstandsstigninger fra havet pga. klodens forandrende klima. Klimaet, biodiversiteten og naturen bliver ødelagt, fortæller aktivisten. Hun mangler handling fra magthaverne. Hvis det stod til Karina, fik kapitalismen en lussing! Karina tror ikke på systemet, politikere eller magthavere. Hun mener ikke, det hjælper kloden med meat free Monday.

Til dokumentarens tredje aktion vil XR Aarhus hænge medlemmer på en smeltende isblok i en galge foran lokalpolitikerne på rådhuset, mens andre aktivister deler flyers ud. Symbolikken i at blive hængt er, at det er ude med os som race, når isen smelter. Folk finder dog aktionen ekstrem. En enkelt mand bliver så stødt, at han kalder klimaaktivisterne syge i hovedet. To politimænd dukker også op i en politibil. Det behager Karina, da de således får opbrugt politiets ressourcer. Karina er ligeglad med at forstyrre og overtræde loven, samt hvor mange bøder, retssager og straffe, hun må tage i sin kamp. Hun fortæller om en aktion, hvor aktivisterne blokerede Oliehavnen i Aarhus. Politiet fjernede og sigtede medlemmerne, men af princip søger Karina om erstatning for at blive tilbageholdt af politi, efter de blev frikendt i retten. Således forstyrrer hun yderligere og bruger flere af ressourcerne i systemet, så politikerne bliver nødt til at handle, håber hun.

TV2 Østjylland.